2018. április 03. 19:39 - SpiderBear

Davus pentaloris

Egy elég hányattatott sorsú pókocskáról lesz ma szó. Nem elég, hogy nem is túl népszerű, de szegénykémet össze vissza, mindenféle neveken árulják. Öntsünk tiszta vizet a pohárba és mielőtt rátérnénk az ismertetésre, nézzünk egy kis történelmi áttekintést. 2014-ben vásároltam az első ilyen pókomat. Akkor még általánosan elfogadott és használt neve a Cyclosternum fasciatum volt. Teltek múltak az évek és néhányan kezdtek rájönni, hogy itt bizony valami nincs rendben a nevekkel. Gyorsan át is nevezték az állatot Davud fasciatus-nak. Ugyan ez a faj már létezik, viszont még mindig semmi köze ahhoz az állathoz, amit mi otthonainkban tartunk. Ezután elkövetkezett 2016,mikor is történt egy revízióváltás és végre helyére kerültek a dolgok. Szóval a jelenleg érvényben lévő és használatos neve ennek a fajnak a Davus pentalorisVehetnénk még ide sokféle elméletet,miszerint valójában több hasonló, de különböző fajról beszélünk. Ezekbe nem szeretnék belemenni. Ezeknek az állításoknak semmi alapjuk nincs, amivel alá lehetne támasztani őket. Maradjunk a tényeknél és térjünk rá az ismertetésre. 

Élőhely és tartás: 

Sokáig tévesen Costa Rica-i fajkánt tekintettek rá. Ma már tudjuk, hogy elterjedését tekintve Mexikóban és Guatemala-ban őshonos. Ennek megfelelően az általánosan elterjedt nedves tartás helyett, célszerű visszavenni a párát 60-70% körülire. Megfigyeléseim szerint jobban is kedveli a tartóedény száraz területeit. Mivel nem a nagy testű pókok közé tartozik, ezért egy 20x20x20-as terrárium bőven elég neki. Testmérete 5 cm míg lábfesze 10-12 cm körülmozog, koros nőstények lehetnek nagyobbak is. Hőmérsékletere nem érzékeny, külön fűtést/hűtést nem igényel. A talaj lehet vastagabb, pár az enyémek ásni nem nagyon szoktak. A behelyezett bujkálót kihasználják. Tehetünk be mászóágakat is, melyekre szövedéket fog szőni. Vizes tálból szívesen és gyakran iszik.

Megjelenés és viselkedés:

Lábai színe fekete, melyek frissen vedlett egyedeknél kékesen esetleg lilásan irizálnak. A carapax színe a rózsaszínestől egészen a rozsdabarnáig terjedhet. Utóteste alapszíne szintén fekete, melyen téglavörös haránt irányú csíkozottság látható. Ezek a csíkok az idő múlásával egyre halványodnak, öreg nőstényeknél részlegesen el is tűnhetnek. Nagyon ijedős és gyors mozgású pókok. Ajtónyitásra azonnal vad rohanásba kezdenek vagy búvóhelyükre menekülnek vissza. Bombázást, támadó pozíciót a legritkább esetekben figyeltem meg. Költöztetésnél legyünk figyelmesek. Ugyan támadni ritkán fog, de gyors mozgásának hála pillanatok alatt hűlt helyét láthatjuk. Náluk is javasolt inkább a kádban költöztetni. Nagy örömünkre és szerencsénkre elég sokat van elől, így dekoratív terráriumban igazi kis ékszer lesz belőle. Ha helyét már jól bejárta és belakta, akkor azt nagy valószínűséggel le is szövi. Hálója kevésbé látványos mint mondjuk egy Chromatopelma vagy akár egy Chilobrachys által készített, inkább fátyol szerű.dsc_0036.JPGEtetés:

Félénksége miatt testénél kisebb méretű táplálékkal kínáljuk. Én mindig a carapax-hoz mérem az eledel nagyságát. Ha azzal megegyező vagy kis mértékben nagyobb az megfelelő. Egy ideig próbálkoztam Dubia etetésével, viszont ezzel az volt a gond hogy beásta magát, a kis drágáim pedig nem voltak hajlandók kiásni. Pár nap után nekem kellett kibányászni őket. Nálam a legjobban a csoki csótány vált be. Nem ássa el magát és méretben is megfelelő. Kisebb korban egész jó evők, felnőttként ez a tulajdonságuk megváltozik és akár egészen rapszodikussá is fajulhat. 

Szaporítás:

Elég nehezen szaporítható faj. A hímek termékenységi ideje meglehetősen rövid. Náluk megfigyeltem, hogy egyik napról a másikra egyszerűen bekrepálnak. Három sikeres pároztatásomból eddig egy kokont sem sikerült összehozni. Saját adatokkal nem tudok szolgálni, de a peték száma 100-200 körül alakul. Az utódok nagyon aprók, melyeket mikrotücsökkel lehet táplálni.

Ennyit erről a színpompás fajról. Szaporítási projektét egyenlőre nem adtam fel, jelenleg is van egy pároztatott nőstényem. Az idő majd eldönti mi lesz a sorsa. Úgy vettem észre, sokan erős kifejezéssel élve utálják ezt a fajt. Ezt olyan emberektől hallottam akik tartják is. Hivatkoznak itt a gyors mozgásra és hisztis viselkedésre. Erre csak annyi a kérdésem, hogy más pókoknál ez nem áll fenn? Igen hisztis. Igen kisebb termetű. Viszont színes és sokat van elől. Van nála "jobb" pók is ezt tény, viszont egy esélyt megérdemel azt hiszem :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spiderbear.blog.hu/api/trackback/id/tr3913744316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása